De 59e Biënnale van Venetië viert het mens-zijn. Kunstenaars uit alle continenten verkennen de seksen, onderzoeken hun afkomst en verhouden zich tot een wereld van technologische hoogstandjes, oeroude grenzen en klimaatverandering. ‘s Avonds in bed tintelen je voeten, net zo hard als je hoofd en gemoed. Beelden van een dag op de Biënnale trekken voorbij: langs de zee wandelen in het Servische paviljoen, door een oorschelp het paviljoen van Brazilië binnenlopen, de herrie van de Australische inzending, het doorkruisen van de duisternis van het Zwitserse paviljoen en de mysterieus geurende aarden wallen van de Colombiaanse Delcy Morelos in de centrale tentoonstelling in de Arsenale.
TIP De herlancering van een Amsterdams veilingshuis
Adams Amsterdam Auctions werd onlangs overgenomen door Odette van Ginkel en Benthe Tupker. Dit najaar vindt er daarom een herlancering plaats van het Amsterdamse veilinghuis. Op 9 oktober wordt onder de naam Adams Celebration sale: Eye to Eye with 19th Century Masterseen indrukwekkende privécollectie van vijftig werken geveild. De collectie bestaat uit het beste dat de Nederlandse 19de eeuw te bieden heeft. Hoogtepunten zijn een vroeg schilderij van Piet Mondriaan uit circa 1890 [hier te zien], een groot portret van Greetje Braakensiek als Eliza Doolittle door Isaac Israels en prachtige schilderijen onder andere van Floris Arntzenius, Tholen, Verschuur en Kruseman. De kijkdagen en veiling worden gehouden op Looiersgracht 60 in Amsterdam.
In de nieuwste Tableau lees je veilingnieuws met recente ontwikkelingen, opvallende verkopen en aantrekkelijke vooruitzichten. Zo lijkt de markt voor NFT’s wat af te nemen en krijgt Nederlandse kunst in eigen land meer ruimte. Met een paar bijzondere veiling records. Is de houdbaarheid van NFT’s beperkt? Verandering hangt in de lucht.
Een cyclorama van 23 meter lang, een 16 meter lange prent en ontwerptekeningen van 12 meter hoog. Dit zijn enkele voorbeelden van de grootse tekeningen die het Rijksmuseum toont in ‘XXL Papier – Groot, groter, grootst!’. De tentoonstelling bestrijkt werken van 1500 tot nu.